Medicină funcțională, Sănătate

Inflamația, dușmanul din umbră!

Autor:
6 comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
Dietă echilibratăGestionarea stresuluiinflamațieRadicali liberiSport și mișcare fizicăstare de binestres oxidativ

Cea mai gravă problemă de sănătate, o problemă care poate mocni în interiorul tău mulți ani! Dușmanul din umbră al omului modern! INFLAMAȚIA!
Cuvântul „inflamație“ te duce cu gândul probabil la un genunchi umflat după o lovitură sau la un punct roșu care ți-a apărut pe față – probleme comune care pot fi rezolvate cu ajutorul unei pungi cu gheață sau cu antiinflamatoare de la farmacie.

Inflamația cronică, inflamația invizibilă

Noi vrem să îți vorbim despre un alt tip de inflamație, o inflamație invizibilă, un dezechilibru tăcut care nu se mai oprește odată început. Nu o poți simți. Nu o poți testa pentru a o depista. Este inflamația cronică sistemică, un subiect medical fierbinte astăzi. Studiile arată tot mai des că inflamația cronică este implicată în numeroase boli, unele dintre ele foarte grave.

Inflamația este mecanismul de răspuns-apărare al organismului la o agresiune, infecție, iritație, leziune. Dacă agresiunea nu încetează, inflamația se cronicizează și devine, practic, cauza tuturor bolilor cronice.

plansa-inflamatiaSă decodăm inflamația

Frank Lipman, specialist în medicină integrativă și directorul Centrului Eleven Eleven Wellness din New York, atrage atenția că inflamația cronică poate fi la originea cancerului, bolilor de inimă, diabetului, depresiei sau alergiilor. Oamenii de știință încă încearcă să decodeze procesul inflamator, să vadă cum lucrează de fapt inflamația.
Ce se știe până acum? Totul începe de la sistemul imunitar, prima linie de apărare a organismului. Când ești bolnav, când apare o inflamație, sistemul imunitar trimite veritabile echipe de intervenție să lichideze infecția și să organizeze procesul de vindecare. Din păcate, lucrurile nu stau întotdeauna. Uneori, procesul inflamator intern este întreținut permanent de stilul nostru de viață – dietă dezechilibrată, stres, poluare, fumat… În asemenea situații, inflamația nu mai este un proces de scurtă durată, ci devine cronică.

S-a constatat că inflamația cronică poate duce la atacuri de cord prin desprinderea depozitelor de colesterol din artere. Tot inflamația cronică poate distruge celulele nervoase din creierele bolnavilor de Alzheimer. Există studii care leagă inflamația cronică de apariția celulelor canceroase.

Top 3 agenți pro-inflamatori

1. Alimentația dezechilibrată

Inflamație cronică din cauza alimentației? Oh, daaa! Atunci când mâncăm multe grăsimi saturate sau grăsimi trans, pe lângă că avem o dietă dezechilibrată, întreținem inflamația în organism. Ceea ce este valabil și pentru consumul în exces de zahăr… Alimentele care cresc rapid glicemia favorizează inflamația. Un studiu australian arată că markerii de inflamație sunt semnificativ crescuți la 3 ore după ce consumă alimentele cu un indice glicemic crescut, cum ar fi, de exemplu, cartofi prăjiți, covrigei, dulciuri etc. Alimentația nesănătoasă poate duce la acumularea kilogramelor în plus, la apariția diabetului, la afectarea ficatului și la multe alte probleme de sănătate.

Știai că obezitatea este o problemă de sănătate cu componentă inflamatorie puternică? Inflamația cronică se dezvoltă pe fondul kilogramelor în plus atât la nivelul țesutului adipos, cât și la nivelul organismului în ansamblu. În timp, inflamația poate afecta celulele sănătoase, făcându-le rezistente la insulină, ceea ce poate duce la diabet.

2. Stresul

Activitatea pro-inflamatorie crește pe fond de stres. Cum se explică acest lucru? Părțile creierului implicate în percepția durerii sunt activate de stresul social. Studiile arată de asemenea că persoanele care suferă pe termen lung de anxietate sau depresie pot avea și inflamație cronică sistemică.

3. Poluarea

Urăști poluarea? Și sistemul tău imunitar o urăște. Potrivit cercetătorilor, persoanele care trăiesc în zone poluate sunt mai predispuse la a dezvolta diabet și din cauza poluării care încurajează inflamația, care la rândul ei contribuie la apariție rezistenței la insulină. Atunci când vine vorba de poluare și inflamație, fumatul este la fel de grav, dacă nu chiar mai grav decât a locui lângă o stradă poluată!
Crearea unui medicament împotriva inflamației cronice ar face într-adevăr revoluție în medicină, pentru că ar combate toate aceste probleme. Până la crearea acestui medicament, iată ce putem face împotriva inflamației cu armele pe care le avem la îndemână!

Top 3 agenți anti-inflamatori

1. Alimentația echilibrată

Fructele și legumele sunt, de departe, cel mai bun apărător împotriva inflamației cronice sistemice. Acestea sunt adevărate depozite de antioxidanți (vitamine și minerale), care reduc stresul oxidativ și inflamația cronică. Alături de fructe și legume sunt acizii grași omega 3 din pește și semințe de in. Pe lângă acțiunea benefică asupra inimii și sistemului nervos, de care știm cu toții, aceste grăsimi bune reduc nivelul de inflamație din organism. Să nu uităm probioticele, fără de care sistemul nostru imunitar nu ar reuși să facă față!

12-alimente-care-reduc-inflamatia2. Exercițiile fizice

Vrei un motiv în plus să faci sport? Studii recente arată că exercițiile fizice contribuie la reducerea inflamației și sunt implicate chiar în scăderea riscului de cancer.

3. Gândirea pozitivă

Gândirea pozitivă și reducerea stresului de orice tip pot fi o soluții extraordinare pentru reducerea inflamației cronice. Respiră adânc, înlătură gândurile negative și păstrează-ți sistemul imunitar puternic!

Părerea ta contează pentru noi!

6 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Dietă echilibratăGestionarea stresuluiinflamațieRadicali liberiSport și mișcare fizicăstare de binestres oxidativ
Articolul anterior
Legătura microbiomului cu sistemul reproducător feminin (III)
Articolul următor
Sindromul metabolic și flora intestinală


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Te-ar putea interesa și: