Migrenele se asociază cu anumite carențe de vitamine, potrivit rezultatelor unui studiu prezentat la cel de-al 58-lea Congres Științific al American Headache Society (San Diego). Persoanele care suferă frecvent dureri de cap – indiferent că sunt copii, adolescenți sau adulți – prezintă toți niveluri scăzute de vitamina D, vitamina B2 (riboflavină) și coenzima Q10.
Migrenele, asociate cu lipsa vitaminei D, B2 și coenzima Q10
Cercetătorii de la Cincinnati Children’s Hospital din Statele Unite au realizat un studiu cu datele medicale provenind de la 7.961 de pacienți ce sufereau de migrene. Ei au făcut analize de sânge pentru a li se determina cantitatea de vitamina D, vitamina B2 (riboflavină), vitamina B9 (acid folic) și coenzima Q10 (un puternic antioxidant).
Oamenii de știință au constatat că există, într-adevăr, o asociere între prevalența migrenei și lipsa de vitamine. Dar sunt anumite diferențe între sexe. Fetele și femeile cu migrene erau mai susceptibile decât băieții și bărbații de a avea carențe de coenzima Q10. În schimb, aceștia din urmă prezentau mai degrabă lipsă de vitamina D.
În ceea ce privește acidul folic, studiul relevă că acesta nu intervine în apariția durerilor de cap.
Autorii au observat de asemenea că migrena cronică este asociată cu o prevalență ridicată a lipsei de coenzima Q10 și vitamina B2.
„Sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă suplimentarea cu vitamine este eficientă la pacienții cu migrene, în general, și dacă pacienții cu un deficit ușor sunt cei mai potriviți pentru a beneficia de o suplimentare”, afirmă Suzanne Hagler, coordonatoarea studiului, cercetătoare la departamentul de neurologie de la Cincinnati Hospital Medical Center.
Stresul oxidativ, o cauză a migrenelor
Un alt studiu, publicat în revista medicală Headache, arată că una dintre cele mai frecvente cauze ale migrenei este stresul oxidativ. Cercetătorii de la Universitatea Maine (SUA) au realizat o meta-analiză bazată pe 261 de studii privind factorii de risc ai migrenei. Astfel, ei au identificat stresul oxidativ ca fiind adesea responsabil de dureri de cap.
Ce mecanisme sunt implicate în asocierea stresului oxidativ cu migrenele? Suprasolicitarea mitocondriilor (surse de energie celulară), intoxicarea celulelor, modificarea funcționării membranelor celulare, inflamația celulelor nervoase și supraîncărcarea cu calciu a acestora provoacă stres oxidativ în exces, ceea ce poate conduce la declanșarea durerilor de cap.
Rezultatele acestui studiu deschid o eventuală cale terapeutică a migrenelor cu ajutorul antioxidanților, dar autorii reamintesc că „această ipoteză trebuie să fie validată prin alte teste”.
Dieta anti-migrenă
Dar până la aflarea unor noi rezultate, specialiștii ne sfătuiesc să compensăm sau să prevenim carențele de vitamine printr-o alimentație sănătoasă. Acest lucru este important nu numai pentru a ne feri de dureri de cap, ci și pentru starea de bine și echilibrul organismului.
Pentru a ne asigura doza necesară de vitamina D, pe lângă alimentație (în care vom include pește gras, ouă, ficat), trebuie să avem grijă și la stilul de viață, din care să nu lipsească mișcarea și expunerea sănătoasă la soare. Știm prea bine că cea mai mare parte a vitaminei D se sintetizează în piele sub acțiunea razelor ultraviolete.
Ca surse de vitamina B2 avem germenii de grâu, brânzeturile fermentate, ciupercile, carnea de pui, în special ficatul și inima.
Coenzima Q10 se sintetizează în principal pe cale endogenă, dar după vârsta de 25 de ani, producția naturală de coenzima Q10 scade. Sursele alimentare, precum carnea de vită, sardinele sau alunele de pădure, sunt de obicei insuficiente pentru a compensa deficitul, motiv pentru care se recomandă suplimentele alimentare de coenzima Q10.
- Surse:
- topsante.com/medecine/maux-de-tete/migraine/prevenir/le-stress-oxydatif-serait-responsable-des-migraines-608690#xtor=RSS-38
- fr.news.yahoo.com/manque-vitamine-d-augmente-risque-140300078.html