Medicină funcțională, Sănătate

Prof. John Ionescu: Despre cauzele si terapia neurodermitei și psoriazisului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

„Aspecte noi privind cauzalitatea și terapia neurodermitei și psoriazisului“ a fost titlul întâlnirii din luna aprilie 2021 din cadrul Seminariilor de Medicină Integrativă 2021, susținute de Prof. John Ionescu. Acesta a adus informații noi atât despre cauzele și terapiile noi în cazul acestor boli dermatologice, cât și despre importanța nutriției în schemele terapeutice.

Vezi toate articolele despre:
afecțiuni autoimunealergiemedicină funcționalăneurodermităpsoriazissănătate

Dintre afecțiunile dermatologice, neurodermita și psoriazisul au înregistrat creșteri îngrijorătoare, ca număr de cazuri, în ultima perioadă. Prof. Dr. John Ionescu propune în cadrul webinarului său, așa cum o face de obicei, o abordare terapeutică pornind de la cauze, nu de la simptome. În continuare, vă propunem să citiți câteva dintre ideile prezentate și susținute prin studii de specialitate în cadrul seminarului de medicină integrativă „Aspecte noi privind cauzalitatea și terapia neurodermitei și psoriazisului“.

Neurodermita: cauze, simptome, abordare terapeutică

  • Neurodermita este o boală alergică care se exprimă cutanat și care este în creștere continuă în UE și în SUA. Statisticile disponibile încă din 2012-2013 arătau o frecvență de 40% a prezenței alergiilor la nivelul populației mondiale, cu o dublare a prevalenței acesteia la fiecare două decade. John Ionescu aprofundează în expunerea lui factorii care stau la baza patogeniei și tratamentului neurodermitei, printre care: prezența alergenilor, dezvoltarea infecțiilor cronice localizate pe piele, pe mucoase, inclusiv pe mucoasa bronșică, dar, în special, infecțiile cronice ce apar la nivelul microbiomului.
  • Poluanții sunt o prezență constantă și extrem de importantă în viața de zi cu zi, factor din ce în ce mai răspândit la nivel mondial: gazele de eșapament, detergenții, ftalații, metalele grele (aluminiu, fier, cadmiu, mercur) etc.
  • Factorul genetic joacă și el un rol important. Cei vizați sunt aceia care prezintă disfuncții în mecanismele de detoxifiere (fazele 1 și 2) și cei care au probleme în zona de mecanisme de apărare la nivelul pielii și mucoaselor. Un alt factor care poate agrava o boală alergică este factorul psihogenetic. Acesta nu are însă un rol primordial în declanșarea acestor boli.
  • În cadrul ghidului terapeutic propus și testat de către John Ionescu se îmbină controlul alimentar pentru evitarea alergiilor alimentare, dieta personalizată (prin rotație), eliminarea infecțiilor adiacente (ale pielii sau mucoaselor, ale plămânilor, intestinale), proceduri de imunomodulare și eliminare a metalelor grele din organism și controlul inflamației prin managementul îmbunătățit al radicalilor liberi.
  • În cazul bebelușilor, de exemplu, este subliniată evitarea alimentelor cu potențial alergenic și alegerea alăptării atunci când acest lucru este posibil. Pot fi folosite și piureurile cu scăzut potențial alergen – conopidă, morcovi, dovleac, fenicul, cartof, broccoli. În cazul adulților se poate merge pe o dietă construită în baza testelor specifice de intoleranțe și sensibilități alimentare, de tipul testelor ALCAT. Dacă sunt tolerate, o dietă potrivită poate include alimente de tipul verzei, conopidei sau broccoli-ului. Sunt importante suplimentările cu produse recunoscute pentru absorbția și eliminarea toxinelor: spirulina, cărbune activ, chlorella vulgaris. În ceea ce privește uleiurile adecvate, acestea sunt uleiurile de măsline sau de in. Este indicată și suplimentarea cu Omega 3.
  • În ceea ce privește restricțiile necesare în rândul persoanelor care suferă de alergii respiratorii, este indicată limitarea timpului petrecut în aer liber fără utilizarea filtrelor pentru polen. De asemenea, casa este important să fie amenajată astfel încât să se evite stocarea prafului – îndepărtarea perdelelor, draperiilor, a mobilei vechi sau tapițate. De urmărit este și evitarea diverselor surse de mucegaiuri: aerul condiționat, umezeală, ghivecele cu flori.

Abordarea integrativă a psoriazisului

  • În ceea ce privește psoriazisul, a doua boală dermatologică abordată în cadrul webinarului, avem în vedere mai mulți factori care duc la apariția simptomelor. În 55-60% dintre cazuri factorul genetic joacă un rol definitoriu.
  • Printre factorii non-genetici putem avea diverse intervenții la nivelul pielii, expuneri la substanțe chimice sau la condiții de vreme extreme (arsuri solare, frig, umezeală), dar și infecțiile recidivante, bacteriene sau micotice, ce apar la nivelul pielii, plămânilor sau în tractul intestinal. Și în acest context, pesticidele, fertilizatorii, solvenții, diverse ingrediente din produsele cosmetice, metalele grele (din aliajele folosite în stomatologie, de exemplu) pot funcționa drept factori declanșatori. De asemenea, la fel ca în cazul neurodermitei, și în cazul psoriazisului factorii psihologici puternici – situații conflictuale, anxietate, pierderea locului de muncă, schimbări majore în viață – pot funcționa ca factori declanșatori.
  • Dieta este foarte importantă în managementul psoriazisului, fiind importantă evitarea anumitor alimente ce pot produce reacții pseudoalergice: alimente care cresc nivelul de grăsime în sânge și producția de acid uric (carnea de porc, sparanghelul, alimentele bogate în grăsimi), alimentele care susțin dezvoltarea infecțiilor bacteriene și micotice (dulciurile, alcoolul), ingredientele și alimentele care activează sistemul nervos și vascular (cafeaua, anumiți conservanți și coloranți, piperul, paprika, curry și chilli).

Biolog și imunolog de excepție, prof. John Ionescu este fondator și director științific al Clinicii Speciale Neukirchen din Bavaria, autor a peste 200 de lucrări științifice de cercetare, brevete medicale, membru al unor prestigioase societăți precum Academia Europeană de Alergologie și Imunologie Clinică, al Societății Germane de Toxicologie, al Academiei Americane de Medicină Anti-Aging. Din 2006, prof. John Ionescu este inițiatorul și susținătorul Cursurilor de Medicină Integrativă în România, sub egida UMF „Carol Davila“ din București, creditate cu puncte EMC pentru medicii participanți.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
afecțiuni autoimunealergiemedicină funcționalăneurodermităpsoriazissănătate
Articolul anterior
Boala de reflux gastroesofagian: simptome, cauze, tratament
Articolul următor
Enzimele digestive, în lupta cu tiroidita Hashimoto


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: