Curiozități, Vitamine și minerale

Beneficiile nebănuite ale vitaminei D

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
medicină funcționalăRemedii naturalesănătatevitamina D

Ştiai că în 15 minute de expunere la soare organismul reuşeşte să producă vitamina D?

Este esențială pentru fixarea calciului și prevenirea osteoporozei și a fracturilor, dar beneficiile menţinerii unui nivel ridicat de vitamina D se răsfrâng şi asupra sistemului imunitar sau cardiovascular, ba chiar şi asupra siluetei!

Universitatea din Minnesota s-a descoperit că nivelul de vitamina D poate influența dramatic rezultatul curelor de slăbire. De asemenea, un nivel ridicat de vitamina D s-a asociat unei mai mari reduceri a stratului de grăsime abdominală. Chiar și la adolescenți s-a constatat că un nivel ridicat de vitamina D contribuie la menținerea unei greutăți normale. Adolescenții cu un nivel scăzut de vitamina D au avut un indice de masă corporală ridicat și grăsime abdominală.

Bine de știut!
La orice vârstă, grăsimea abdominală este un factor de risc major pentru multe boli cardiovasculare, care pot avea complicații severe.

  • Protecție cardiovasculară. Mai mule studii au descoperit că mai multă vitamina D în sânge înseamnă și un risc mai mic de hipertensiune și afecțiuni cardiovasculare potențial letale. Un studiu de la Universitatea din Copenhaga a asociat chiar un nivel scăzut de vitamina D cu un risc aproape dublu de atac de cord și ischemie.
  • Protecție împotriva problemelor respiratorii. Un studiu amplu din S.U.A. (2009) a arătat că cu cât mai scăzut este nivelul de vitamina D, cu atât mai mare este riscul de afecțiuni respiratorii infecțioase, inclusiv în rândul persoanelor care au astm. Deloc întâmplător, aceste afecțiuni sunt mai frecvente în sezonul rece, când expunerea la soare este mult mai mică.
  • Protecție genetică. Un studiu de la Bostron University School of Medicine a arătat că un nivel sporit de vitamina D la persoanele sănătoase influențează benefic anumite gene implicate în declanşarea mai multor afecțiuni printre care cancerul, bolile autoimune și cele cardiovasculare.
  • Protecție împotriva radiațiilor. În 2008 s-a descoperit că vitamina D are un rol protector substanțial împotriva unor tipuri de radiații de nivel mediu precum și a efectelor secundare nocive ale acestora.
  • Protecție împotriva artritei reumatoide. Femeile cu un nivel mai ridicat de vitamina D au un risc cu 30% mai scăzut de a dezvolta artrită reumatoidă, o afecțiune articulară dureroasă care afectează în general femeile între 40-60 de ani.

Sintetizarea vitaminei D este doar unul dintre beneficiile expunerii la soare. Bucură-te de vară!

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
medicină funcționalăRemedii naturalesănătatevitamina D
Articolul anterior
Află ce este „deficitul invizibil“ și dacă te confrunți cu această problemă
Articolul următor
Vitamine naturale vs vitamine de sinteză


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: