Medicină funcțională, Sănătate

15 semne că ficatul și vezica biliară sunt în dificultate

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
bilăcolesteroldetoxifieredigestieficatflux biliarglicemieobezitaterezistență la insulinăsindrom metabolicvezică biliară

Te confrunți cu simptome digestive, balonare și cu probleme în digerarea alimentelor grase? Pot fi semne că ficatul tău și vezica biliară sunt în dificultate. Aceste două organe sunt implicate în formarea bilei, suc digestiv de culoare verde-maroniu care emulsionează grăsimile pentru a fi absorbite în intestinul subțire, ajutând la procesele de digestie și detoxifiere. Un flux biliar sănătos are un rol esențial pentru starea generală de sănătate.

În acest articol, vom explora 15 simptome care arată că ficatul și vezica biliară suferă, precum și modalitățile prin care poți sprijini un flux biliar optim. Recunoașterea simptomelor poate contribui la diagnosticarea și tratarea din timp a afecțiunilor ficatului și vezicii biliare.

Știai că suferințele vezicii biliare sunt mai frecvente la femei, la adulții cu vârste de peste 40 de ani și la persoanele supraponderale sau obeze? Dezechilibrele hormonale, colesterolul crescut și deficiențele nutiționale sunt alți factori care predispun la afectări ale vezicii biliare.

Care este rolul vezicii biliare?

Vezica biliară este un organ sub formă de pară, care are rolul de a stoca bila produsă de ficat. Aceasta este așezată chiar sub ficat, iar cele două organe lucrează împreună la procesul de digestie și eliminarea reziduurilor din organism. După ce bila este produsă în ficat, ajunge la vezica biliară, care o stochează astfel încât, când mâncăm, bila poate pătrunde prin canalul biliar, în funcție de necesități, pentru a descompune alimentele înainte ca acestea să ajungă în intestine.

Bila ajută enzimele din organism să descompună grăsimile în acizi grași. Ca parte a sistemului digestiv, vezica biliară ajută la comunicarea cu alte organe pentru a îndeplini anumite funcții, cum ar fi producerea și stocarea enzimelor, reacțiile chimice care descompun alimentele în substanțe nutritive și eliminarea toxinelor.

Dar știai că vezica biliară nu este, de fapt, necesară pentru supraviețuire sau digestie? Prin intervenția medicului, bila poate fi făcută să curgă din ficat direct în intestinul subțire. Prin urmare, se spune că vezica biliară este un organ neesențial. Dacă vezica biliară se inflamează, intervenția chirurgicală pentru a o îndepărta este uneori o opțiune de ultimă instanță pentru a preveni ruptura.

Bila nu este doar un simplu lichid digestiv, ea este compusă din colesterol, săruri biliare și bilirubină, având un rol complex în procesele digestive și de eliminare a reziduurilor. Aceasta conține, de asemenea, produse reziduale care sunt eliberate prin mișcările intestinale. Atunci când fluxul biliar este afectat, apar diverse probleme, iar consecințele, de la absorbția inadecvată a nutrienților la creșterea bacteriilor intestinale dăunătoare și apariția inflamației intestinale, pot afecta întregul organism.

Cele patru funcții majore ale bilei sunt:

  • Metabolismul acizilor grași. Pentru a fi absorbite și utilizate ca energie de către organism, grăsimile trebuie mai întâi să fie emulsionate și descompuse, sarcină de care se ocupă vezica biliară și ficatul. Emulsionarea deficitară a acizilor grași poate duce la probleme digestive, diaree cronică sau sindromul colonului iritabil. Odată emulsionate, grăsimile pot transporta în organism substanțele nutritive liposolubile, precum vitaminele A, D, E și K.
  • Excreția produselor reziduale. Toxinele sunt eliminate din organism prin urină, prin transpirație și cu ajutorul mișcărilor intestinale. Toxinele solubile în apă sunt eliminate în principal prin urină, în timp ce toxinele solubile în grăsimi părăsesc corpul prin intestine. Problemele apar atunci când organismul nu poate elibera deșeurile și toxinele în mod regulat prin intestine, ceea ce poate duce la o creștere excesivă a bacteriilor dăunătoare, inflamații, creștere în greutate și probleme ale sistemului digestiv.
  • Eliminarea microbilor dăunători. Bila joacă un rol important pentru sănătatea microbiomului intestinal, ajutând la echilibrarea acestuia prin eliminarea bacteriilor rele din intestine. Numărul ridicat de bacterii dăunătoare și dezechilibrul florei intestinale pot crește riscul de inflamație, boli de inimă, diabet, afecțiuni neurologice, cancer și alte probleme de sănătate.
  • Metabolismul zahărului în sânge. Un metabolism deficitar al grăsimilor poate conduce la probleme ale glicemiei, ce pot afecta în lanț nivelul de energie, performanțele cognitive sau starea emoțională. Bila ajută la stimularea receptorilor FXR și TGRS cu rol în metabolismul grăsimilor și al carbohidraților și răspunsul inflamator al organismului.

De ce ficatul este un organ major?

Nu degeaba se spune adesea despre ficat că este cea mai complexă uzină a organismului, ficatul uman are peste 500 de funcții esențiale. Complexitatea acestor funcții face ca ficatul să poată gestiona simultan numeroase roluri, printre care sinteza diverselor substanțe indispensabile vieții și procesul de detoxifiere.

Ficatul are funcție metabolică, secretorie, imunizantă, excretorie, dar și alte funcții, precum depozitarea vitaminelor și microelementelor esențiale, rol în sinteza factorilor care influențează coagularea sângelui și sinteza sau inactivarea unor hormoni.

Care sunt semnele că ficatul și vezica biliară sunt în dificultate?

Ficatul și vezica biliară sunt organe ale sistemului digestiv, cu roluri distincte, dar complementare, în organism. Fluxul biliar aflat în parametri normali reglează și alte procese din organism, iar când acesta nu se desfășoară optim, vor apărea diverse simptome.

15 simptome care nu ar trebui ignorate

  1. Oboseală și niveluri scăzute de energie
  2. Modificări inexplicabile ale greutății
  3. Probleme digestive, inclusiv balonare și flatulență
  4. Dificultate în digerarea alimentelor grase
  5. Dureri de cap sau migrene ocazionale
  6. Probleme ale pielii, cum ar fi acneea sau îngălbenirea pielii
  7. Schimbări de dispoziție și iritabilitate
  8. Tulburări de somn
  9. Dureri articulare sau musculare cronice
  10. Niveluri ridicate de colesterol
  11. Alergii sau sensibilități la alimente și substanțe chimice
  12. Transpirație excesivă
  13. Respirație urât mirositoare sau limbă încărcată
  14. Urină închisă la culoare sau scaun de culoare deschisă
  15. Greață sau senzație de plenitudine

Prezența a mai mult de cinci dintre aceste simptome poate semnala nevoia unui control medical al ficatului și vezicii biliare. În unele cazuri, mai pot apărea simptome precum durere în abdomen, fibromialgie, sensibilitate sau umflături deasupra vezicii biliare, pierderea poftei de mâncare sau vărsături. Dacă este severă, durerea se poate răspândi spre partea inferioară a spatelui, omoplatul drept sau chiar partea superioară a coapselor.

Inflamația vezicii biliare se poate manifesta sub forma acută, începând brusc și având de obicei o durată mai scurtă, sau cronică, dezvoltându-se în timp și generând simptome persistente pe termen lung.

Colecistita acută sau inflamația vezicii biliare se caracterizează, de obicei, prin dureri intense și constante în partea superioară a abdomenului. Potrivit Merk Manuals, colecistita este în mod obișnuit cauzată de un calcul biliar care blochează canalul cistic. Aceasta declanșează, de obicei, dureri abdominale intense, persistente, timp de cel puțin șase ore, uneori însoțite de alte simptome precum febră și greață. Studiile indică faptul că aproximativ 95% dintre persoanele cu colecistită acută suferă de prezența calculilor biliari. În anumite situații, blocarea cauzată de calculii biliari poate conduce la o infecție, determinând vezica biliară să se umple de lichid și să se umfle. În cazuri severe, umflarea excesivă a vezicii biliare poate duce la ruptură, impunând intervenții chirurgicale de urgență.

Frecvența manifestării simptomelor legate de vezica biliară crește în mod semnificativ odată cu înaintarea în vârstă, astfel persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt cele mai predispuse. În cazul femeilor cu vârste de peste 40 de ani, formarea calculilor biliari este o problemă frecventă, făcându-le mai vulnerabile la simptomele recurente ale vezicii biliare, cum ar fi dureri abdominale, dureri de spate și indigestie. Aceste simptome sunt adesea asociate cu formarea unor mici „pietre“, compuse din colesterol, calciu și alte particule care se aglomerează și pot rămâne blocate în interiorul vezicii biliare.

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru simptomele vezicii biliare?

  • Stresul
  • Dieta săracă în nutrienți
  • Obezitatea
  • Nivelul crescut al trigliceridelor
  • Istoricul familial de calculi biliari
  • Sedentarismul
  • Utilizarea de contraceptive orale
  • Diabetul zaharat
  • Sarcina sau modificările hormonale
  • Nivelul scăzut de HDL colesterol (colesterolul „bun”)
  • Boli autoimune, virusuri sau infecții.

Pentru îmbunătățirea funcției ficatului și a vezicii biliare și susținerea fluxului biliar și sunt indicate:

  • O alimentație bogată în fibre, antioxidanți și electroliți, bazată pe alimente cât mai naturale, neprocesate. Alimente benefice pentru ficat și vezica biliară sunt varza murată, ridichile, ceaiul verde, ghimbirul, țelina, menta, castravetele, pătrunjelul, lămâia și oțetul de mere.
  • Menținerea unei greutăți corporale în limite normale.
  • Monitorizarea valorilor trigliceridelor și colesterolului.
  • Practicarea exercițiilor fizice și evitarea sedentarismului.
  • Utilizarea remediilor naturale, precum armurariul, anghinarea, păpădia, coriandrul sau turmericul.

Alimentația, factorii ereditari și stilul de viață pot influența funcționarea ficatului și a vezicii biliare, digestia și detoxifierea. Conștientizarea conexiunilor dintre simptomele menționate și factorii de risc este esențială pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, care să poată susține sănătatea organelor interne.

Surse:

Wei J, Qiu de K, Ma X. Bile acids and insulin resistance: implications for treating nonalcoholic fatty liver disease. J Dig Dis. 2009 May;10(2):85-90. PMID: 19426389

Hylemon PB, Zhou H, Pandak WM, Ren S, Gil G, Dent P. Bile acids as regulatory molecules. J Lipid Res. 2009 Aug;50(8):1509-20. PMID: 19346331

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442405/

https://www.merckmanuals.com/home/liver-and-gallbladder-disorders/gallbladder-and-bile-duct-disorders/cholecystitis/

https://drjockers.com/bile-flow-top-15-herbs-to-support-liver-gallbladder/

https://draxe.com/health/gallbladder-symptoms/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
bilăcolesteroldetoxifieredigestieficatflux biliarglicemieobezitaterezistență la insulinăsindrom metabolicvezică biliară
Articolul anterior
Berberina, abordarea naturală pentru controlul glicemiei și colesterolului
Articolul următor
Anemia prin deficit de fier vs anemia prin deficit de B12, în tiroidita Hashimoto


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: