Medicină funcțională, Sănătate, Stres și echilibru emoțional

Sănătatea glandelor suprarenale, mai importantă decât crezi

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
cortizolglande suprarenalehormonisănătatestres

Este posibil ca sănătatea suprarenalelor să nu fie pe lista ta de ‘’to do’’ atunci când vine vorba de îngrijirea corpului și poate acesta este motivul pentru care nu te simți excelent, cu toate că rezultatele analizelor sunt bune.

Ce sunt glandele suprarenale și ce rol au ele?

După cum ușor se poate deduce din denumirea lor, glandele suprarenale au forma și dimensiunea unui bob de fasole și sunt situate deasupra rinichilor, în regiunea superioară a fiecăruia dintre cele două organe. Așadar, este vorba de două glande suprarenale – câte una pentru fiecare rinichi – dimensiunea lor redusă fiind invers proporțională cu importanța pe care o au pentru organism.

Atunci când ne referim la glandele de orice fel, vorbim de organe menite să producă și să elibereze hormoni. Prin urmare, și glandele suprarenale se încadrează în această categorie.

Acestea sunt împărțite fiecare în două părți – mai exact, cortexul și medula – fiecare având rolul de a produce și secreta anumiți hormoni. Astfel, cortexul glandelor suprarenale produce hormoni mineralcorticoizi, glucocorticoizi și androgeni suprarenalieni, în timp ce medula produce adrenalina și noradrenalina, care sunt hormoni catecolaminici.

Întrucât acești hormoni sunt eliberați direct în sânge, glandele suprarenale fac parte din grupa glandelor endocrine, putând fi considerate organe vitale.

Funcțiile glandelor suprarenale în organism

Deși glandele suprarenale au doar rolul de a produce și secreta hormoni în sânge, de ele depind o serie de funcții importante pe care acești hormoni le îndeplinesc.

Glandele suprarenale joacă un rol vital în organismul uman, producând hormoni importanți care ajută la menținerea sănătății. Glandele suprarenale produc cortizol, hormonul stresului, care ajută la controlul nivelulul de stres resimțit și al tensiunii arteriale. Cortizolul joacă, de asemenea, un rol important în reglarea glucozei din sânge și în metabolizarea carbohidraților și a grăsimilor. Glandele suprarenale produc, de asemenea, aldosteron, un hormon care ajută la controlul nivelului de sodiu și potasiu din organism. Acest hormon este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru asigurarea echilibrului hidric în organism.

Glandele suprarenale sunt responsabile și pentru producerea de androgeni – hormoni masculini – care controlează creșterea și dezvoltarea organelor genitale masculine și a caracterelor sexuale secundare. Androgenii sunt responsabili pentru producerea mai multor hormoni sexuali masculini, cum ar fi testosteronul și dihidrotestosteronul. De asemenea, aceștia sunt implicați în procesul de îmbătrânire și în producția celulelor roșii din sânge.

În general, glandele suprarenale joacă un rol important în menținerea funcției optime a organismului prin producerea diverșilor hormoni necesari diferitelor procese metabolice din corp. Este important ca glandele suprarenale să funcționeze corect pentru ca organismul să rămână sănătos.

Nu în ultimul rând, hormonii produși în zona medulară a glandelor suprarenale coordonează răspunsul organismului la situatii de stres, prin cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a frecventei respiratiei. În acest mod, crește fluxul de sânge către mușchi și creier, iar organismul capătă o doză mare de energie.

Ce pune în pericol buna funcționare a suprarenalelor?

Unul dintre cele mai rapide moduri de a induce disfuncția suprarenală este prin privarea de somn. Privarea de somn poate fi cauzată de insomnie, apnee în somn și munca în schimburi.

Stresul cronic poate fi unul dintre cei mai comuni factori care cauzează afectarea funcțiilor glandelor suprarenale. Acest tip de stres poate avea efecte directe asupra capacității organismului de a produce hormonii necesari pentru a funcționa adecvat.

Infecțiile bacteriene sau virale pot fi, de asemenea, cauze ale afectării funcțiilor glandelor suprarenale. Aceste infecții pot cauza inflamații in zona suprarenală și pot perturba producția normală de hormoni.

Bolile autoimune sunt o altă cauză frecventă a afectării funcțiilor glandelor suprarenale. Lupusul eritematos sistemic poate avea un impact semnificativ asupra acestor glande endocrine.

Echilibrează-ți glandele suprarenale în 4 pași simpli!

Echilibrarea funcției suprarenalelor poate fi surprinzător de simplă, implicând ajustări ale stilului de viață și ale obiceiurilor zilnice. Iată câțiva pași esențiali pentru a îmbunătăți sănătatea glandelor suprarenale:

  1. Relaxarea și odihna

Somnul este butonul de resetare pentru suprarenale. Cel mai rapid mod de a ajunge la oboseală suprarenală este prin privarea de somn, iar cel mai rapid mod de a ieși este prin mult somn. Când dormi, corpul eliberează hormonul de creștere uman și se repară singur. De preferat ar fi un somn de 7-9 ore pe noapte, într-un mediu liniștit și întunecat. De asemenea, este important să adormi bine înainte de miezul nopții, de preferință până la orele 22 sau 23. Cu toate acestea, în lumea reală, știm că nu toți suntem capabili să obținem un somn bun în fiecare noapte și atunci putem să ne ajutăm corpul cu technici de relaxare, cum ar fi o baie cu sare epsom, meditație, yoga sau chiar simpla respirație conștientă. Timpul petrecut în natură și practicarea hobby-urilor care îți aduc bucurie și relaxare ajută și ele.

  1. Dietă și suplimente

Un nivel stabil al zahărului din sânge prin dietă este un pas crucial în depășirea oboselii suprarenale și a afecțiunilor tiroidiene. Echilibrarea zahărului din sânge poate aduce îmbunătățiri vizibile în modul în care te simți în fiecare zi.

Urmărește în primul rând să mănânci mai multe grăsimi și proteine de calitate ​​și mai puțini carbohidrați simpli. Când consumi alimente bogate în carbohidrați, zahărul din sânge crește prea mult, prea repede, provocând simptome precum nervozitate, amețeli, anxietate și oboseală. Aceste variații ale zahărului din sânge pot slăbi suprarenalele și pot provoca o creștere a anticorpilor tiroidieni.

De asemenea, hidratarea este foarte importantă, cel puțin 30ml de lichid per kg de greutate corporală zilnic.

Pe lângă acestea, suplimentele alimentare pot sprijini funcția suprarenalelor. Printre acestea se numără  vitaminele din grupul B (B5, B6, B12), vitamina C, magneziul, zincul sau adaptogenii precum ginsengul sau ashwagandha.

  1. Gestionarea stresului și a emoțiilor

Cea mai importantă strategie pentru combaterea oboselii suprarenale nu implică dietă, suplimente, medicamente sau testare. Această strategie, însă, este adesea cel mai greu de implementat.

Strategia este… reducerea stresului.

De multe ori ne așteptăm ca medicii să ne vindece, dar vindecarea vine din interior. Nimeni altcineva nu o va face pentru tine, TREBUIE să îți programezi timp pentru tine, chiar dacă asta însemană să îți blochezi timp în calendar.

Fă tot posibilul pentru a elimina, simplifica, delega, automatiza.

Având mai puține task-uri pe lista de ‘’to do’’, mai ales seara, îți poate permite să mergi la culcare la o oră mai potrivită… și să nu te simți vinovat pentru asta. Dacă te simți copleșit, reflectă asupra domeniilor din viața ta la care poți lucra.

Și fii atent la ceea ce asculți. În lumea modernă, suntem bombardați în mod constant cu toxicitate, iar aici nu mă refer doar la pesticide și poluare. Canalele de știri sunt menite să declanșeze răspunsul nostru de ’’luptă sau fugi’’, eliberând adrenalină pentru a ne ține lipiți de televizor, așteptând cele mai recente actualizări; algoritmii rețelelor de socializare sunt configurați pentru a ne ține captivați, discuțiile radio prezintă controverse etc. Nu voi continua, sunt convinsă că ai înțeles ideea.

Trebuie să rămânem oarecum conectați, ca să putem fi informați. Cu toate acestea, îți recomand să dezactivezi știrile negative, emisiunile, rețelele sociale etc, care devin factori declanșatori și să te concentrezi doar pe informațiile de care ai nevoie.

  1. Terapii complementare

Procedurile osteopate pot fi extrem de benefice în echilibrarea suprarenalelor. Acestea pot îmbunătăți circulația, pot reduce tensiunea musculară, și pot optimiza funcționarea sistemului nervos și endocrin.

Masajul de relaxare poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit, prin reducerea stresului și anxietății. Prin eliberarea de endorfine și relaxarea musculară indusă de masaj, se poate obține o stare de calm și relaxare

Începe un jurnal – fă o listă cu ceea ce te face să te simți mai bine și ce te face să te simți mai puțin bine și fii atent la aceste lucruri. Concentrează-te pe a face mai multe lucruri care te fac să te simți bine și mai puține lucruri care te fac să te simți mai rău. De asemenea, poți folosi jurnalul pentru a începe un exercițiu zilnic de recunoștință.

Adesea, în perioadele de stres crescut, mai ales când nu te simți bine sau simți că nu ai controlul, poate fi dificil să îți amintești lucrurile bune din viața ta. Începe fiecare dimineață notând trei lucruri pentru care ești recunoscător, deoarece acest obicei îți poate schimba întreaga zi!

Concluzii

Suprenalele sunt două glande mici care eliberează „hormoni de stres” foarte importanți, care au impact asupra multor funcții în întregul corp, inclusiv toleranța la stres, inflamație, zahărul din sânge și grăsimea corporală. Când organismul este supus unui stres constant, glandele suprarenale devin în cele din urmă copleșite și desensibilizate, ducând la disfuncția suprarenală.

Dar cu ajutorul strategiilor de mai sus le poți menține sănătoase și poți avea parte de zile echilibrate și fericite.

Resurse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16717-adrenal-disorders

https://my.clevelandclinic.org/health/body/23005-adrenal-gland

https://thyroidpharmacist.com/articles/does-adrenal-fatigue-exist/

https://thyroidpharmacist.com/articles/are-your-adrenals-sabotaging-your-health/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cortizolglande suprarenalehormonisănătatestres
Articolul anterior
Cauzele ascunse ale leaky gut sau sindromul de intestin permeabil
Articolul următor
Ce facem pentru a preveni îmbătrânirea cognitivă?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateStres și echilibru emoțional

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: