Remedii naturale, Stres și echilibru emoțional

Luptă împotriva stresului cu plante adaptogene!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
ginsengmacamaitakeplante adaptogeneremedii din planteRemedii naturalerhodiolastres

Stresul a luat proporții gigantice în secolul XXI și mulți dintre noi caută soluții pentru a rezista cât mai bine. La sfârșitul anului 2015, Google a dezvăluit că cea mai frecventă căutare pe internet a fost „cum să scapi de stres”. Acest lucru sugerează că oamenii sunt tot mai afectați de ceea ce specialiștii numesc „sindromul burnout” sau „sindromul arderii complete”, caracterizat prin suprasolicitare fizică și psihică și oboseală cronică. Cu toate acestea, lumea nu este pe cale de a încetini ritmul prea curând. Așa că întrebarea este: cum putem face față presiunilor vieții moderne?

Descoperiți în continuare o serie de remedii naturale adaptogene, care, după cum sugerează și denumirea, ajută organismul să se adapteze și să își găsească echilibrul în condițiile vieții trepidante de zi cu zi.

Ce se întâmplă în organism când suntem stresați?

Când suntem stresați, în circulația sangvină are loc o infuzie masivă de adrenalină și cortizol, cunoscuți de altfel ca hormoni de stres. Ritmul cardiac crește și metabolismul zahărului din sânge se modifică pentru a pregăti corpul cu energia necesară unei reacții de genul „luptă sau fugi”. În timp ce organismul este ocupat cu înfruntarea inamicului numit stres, el „uită” de alte procese fiziologice precum digestia sau imunitatea, care sunt temporar suprimate sau în orice caz mult diminuate. Asta pentru că activități precum mâncatul ori apărarea de răceli nu constituie priorități atunci când organismul are de-a face cu stresul.

Această reacție a organismului a lucrat perfect în trecut, când strămoșii noștri erau nevoiți să vâneze pentru a-și procura hrană, să lupte ori să facă față rapid primejdiilor care îi pândeau la tot pasul. Atunci, corpul avea nevoie de „un comutator” care să îl pună rapid în poziția de „luptă sau fugi”. Deși oamenii de știință nu știu sigur, ei presupun totuși că viața strămoșilor noștri era mult mai puțin stresantă decât cea contemporană.

Spre deosebire de secolele demult apuse, lumea de astăzi se schimbă într-o viteză amețitoare, care depășește capacitatea noastră de adaptare. În trecut, genomul uman a avut la dispoziție sute de ani pentru a face față unor schimbări lente ale mediului înconjurător. Astăzi, întregul mod de viață se schimbă cât ai clipi de la o generație la alta. Să luăm doar un exemplu: un site al unei publicații importante ne pune la dispoziție mult mai multă informație decât puteau asimila străbunicii noștri în întreaga lor viață. Trăim constant într-un ritm alert, pe fond de stimulare și stres.

Rezultatul? Organismul secretă constant hormoni de stres (catecolamine), care în doze crescute duc la îmbolnăvire. Stresul este unul dintre principalii factori care cauzează inflamație cronică. Or, inflamația reprezintă un punct de plecare pentru boli autoimune, boli cardiovasculare, cancer, Alzheimer și alte boli neurodegenerative.

Cum putem lupta contra stresului?

Deși este un inamic greu de învins, stresul poate fi stăpânit prin metode blânde, utilizate în mod tradițional de medicina chineză și terapiile Ayurveda. O gamă întreagă de plante și remedii adaptogene sunt recomandate pentru susținerea organismului în condiții de stres și reglarea nivelului de energie.

Remediile adaptogene acționează în primul rând asupra glandelor suprarenale, care sunt responsabile cu majoritatea răspunsurilor hormonale la stres. Plantele adaptogene micșorează nivelul catecolaminelor, astfel încât organismul să-și regăsească liniștea și energia.

Iată care sunt cele mai utilizate plante adaptogene!

Ginsengul indian – tonic și calmant

Dacă te simți epuizat din punct de vedere fizic și mental, ginsengul indian sau ashwagandha poate fi soluția de care ai nevoie. Ashwagandha are două proprietăți extraordinare: scade nivelul cortizolului și are acțiune tonică. Ginsengul este de asemenea indicat pentru a spori rezistența organismului, imunitatea, energia, vitalitatea și energia. Această plantă poate fi utilă și pentru combaterea insomniei, anxietății și oboselii cronice.

Rhodiola rosea – rezistență din inima Siberiei

Originară din ținuturile Siberiei, rhodiola este renumită pentru capacitatea sa de a îmbunătăți adaptarea organismului la stres intelectual, psihic, fizic. Explicația? Rhodiola stimulează acțiunea serotoninei și dopaminei, neurotransmițători responsabili cu starea de bine, și crește metabolismul celular favorizând producția de adenozin trifosfat (ATP). Totodată, rhodiola reglează bătăile inimii, are rol energizant și revigorant asupra organismului,fiind recomandată pentru reducerea oboselii și creșterea capacității de concentrare și memorare în perioada examenelor.

Maitake – acțiune adaptogenă cu „regina ciupercilor”

Corpul ciupercii Maitake conține proteine, aminoacizi, fibre, polizaharide, acizi grași nesaturați, vitamina C, minerale (seleniu, fier, cupru, potasiu), enzime. În plus, această ciupercă – supranumită „regina ciupercilor” – are o structură complexă de polizaharide (betaglucani), care îi conferă o capacitate deosebită de echilibrare imunitară, diferită și superioară altor ciuperci. Iată de ce prin conținutul său, ciuperca Maitake are o acțiune adaptogenă remarcabilă, antioxidantă și de protecție celulară.

Maca – secretul rezistenței incașilor

Maca are o rădăcină extrem de robustă, care îi permite să supraviețuiască în condiții vitrege, la altitudini de peste 4.000 de metri, în munții Anzi. Această rădăcină, utilizată de incași pentru rezistența organismului, este confirmată de știința modernă ca fiind unul dintre cele mai puternice adaptogene. Pudra din rădăcină de maca înglobează un complex de aminoacizi, vitamine și minerale care restabilesc echilibrul organismului. În plus, planta este utilă pentru susținerea funcțiilor endocrine și sexuale, pentru îmbunătățirea libidoului, fertilității și dinamicii sexuale.

    Surse:

  • foodmatters.tv/content/fight-stress-fatigue-with-adaptogens
  • draxe.com/7-adaptogen-herbs-to-lower-cortisol/
  • womenlivingnaturally.com/articlepage.php?id=69
  • bebrainfit.com/adaptogenic-herbs-cortisol-stress/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
ginsengmacamaitakeplante adaptogeneremedii din planteRemedii naturalerhodiolastres
Articolul anterior
5 analgezice din farmacia naturii
Articolul următor
Urzicile: un tratament usturător, dar eficient contra reumatismului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Remedii naturaleStres și echilibru emoțional

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: