Nutriție și dietă

Germenii de grâu, esențe tari în grăunțe mici

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
cereale integraledetoxifierefibre alimentaremineraleNutrițieomega 3vitamine

Germenii de grâu reprezintă partea cea mai bogată în vitamine și minerale a bobului de grâu. Germenii sunt de fapt embrionii plantei, în care se concentrează tot bagajul genetic și nutritiv ce asigură înmulțirea speciei. Acesta este și motivul pentru care germenii de grâu conțin atât de multe substanțe nutritive: proteine, fibre, acizi grași omega 3, vitamina E, vitamine B, fosfor, zinc, magneziu, seleniu. Din păcate, în urma procesului de rafinare, boabele de grâu sunt sărăcite de bogăția cu care le-a înzestrat natura. Drept urmare, din moment ce consumăm produse de panificație din făină rafinată, este evident că vom fi privați de cei mai buni nutrienți din grâu.

Cum putem beneficia totuși de nutrienții esențiali din germeni de grâu? Foarte simplu: fie consumăm germeni de grâu proaspeți, fie utilizăm un supliment alimentar pe bază de germeni de grâu.

Tu obișnuiești să consumi germeni de grâu? Cât de des și sub ce formă?

Știați că?

Două linguri de germeni de grâu conțin până la 1,5 grame de grăsimi nesaturate, 9 grame de carbohidrați, 4 grame de proteine, 2 grame de fibre, 2 grame de zaharuri, 60 de calorii.

Infografie germeni de grau

Ce conțin germenii de grâu și cum te ajută?

Germenii de grâu conțin o cantitate valoroasă de fibre alimentare, necesare pentru îmbunătățirea digestiei și detoxifierea organismului. În plus, aportul de fibre este binevenit pentru reglarea colesterolului și glicemiei. Ei sunt de folos și în procesul de scădere în greutate.

Germenii de grâu reprezintă una dintre cele mai bune surse de fitosteroli, acei compuși din plante care au capacitatea de a reduce colesterolul și a contribui la sănătatea inimii. Un studiu realizat în Franța, în 1992, arată că un consum de 30 grame de germeni de grâu pe durata a 14 săptămâni are ca efect scăderea colesterolului total cu peste 7%, iar a colesterolului „rău” (LDL) cu până la 15% și a trigliceridelor cu 11%. Un alt studiu din 2003, publicat în American Journal of Clinical Nutrition atrage atenția că, dacă se îndepărtează fitosterolii din germeni de grâu, aceștia nu mai au efect în reducerea colesterolului.

Faimoșii acizi grași omega 3 se găsesc și în germenii de grâu. Știm prea bine că aceștia sunt deosebit de importanți pentru diminuarea riscului de boli cardiovasculare, combaterea inflamației, susținerea sistemului nervos.

Mineralele din germenii de grâu – zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu, mangan – ajută organismul în procesele de refacere și sutele de reacții chimice necesare pentru a ne menține sănătatea.

Germenii de grâu sunt de asemenea surse valoroase de vitamine din grupul B, precum tiamina (B1), acidul folic (B9), niacina (B3). Complexul de B-uri participă la funcționarea normală a creierului, a inimii, a ochilor și a sistemului imunitar. Totodată, germenii de grâu conțin cantități apreciabile de vitamine A, C și E, conferindu-le proprietăți antioxidante și detoxifiante remarcabile. Ca atare, germenii de grâu sunt în topul super-alimentelor recomandate pentru energizare în caz de astenii, anemie, carențe nutritive, în stări de convalescență.

Știați că?

Procesul de germinare înseamnă trecerea boabelor de grâu din stare latentă în stare activă. Prin germinare se activează enzimele din grâu și se modifică amidonul. Astfel, germenii de grâu devin foarte ușor de digerat și acționează benefic asupra tractului digestiv. În plus, germinarea neutralizează anumiți compuși antinutritivi precum acidul fitic, care diminuează absorbția nutrienților din alimentație, mai ales a mineralelor.

Sfaturi pentru a include germenii de grâu în dietă

Experții de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA recomandă ca jumătate din aportul zilnic de carbohidrați să provină din cereale integrale. Germenii de grâu sunt una dintre variantele pe care le avem la dispoziție pentru a pune în practică această recomandare. Ei pot fi consumați în multe feluri.

    Îți sugerăm câteva ponturi pentru a te obișnui să consumi germeni de grâu:

  • Adaugă germeni de grâu proaspeți la salate de legume.
  • Folosește germeni de grâu măcinați sau fulgi la prepararea pâinii, prăjiturilor, aluaturilor.
  • Poți consuma germeni de grâu sub formă de pulbere în smoothie, shake sau cu iaurt. De exemplu: amestecă în blender iaurt, banană, fructe de pădure, o linguriță de miere și o linguriță de germeni de grâu. Este o băutură delicioasă care îți furnizează doza de energie la micul dejun.
  • În cazul în care optezi pentru un supliment alimentar pe bază de germeni de grâu, trebuie să știi că acesta se administrează în timpul meselor.

Care este rețeta ta preferată? Povestește-ne din experiența ta!

    Surse:

  • healthline.com/health/wheat-germ-benefits#3
  • doctoroz.com/article/why-you-need-wheat-germ
  • organicfacts.net/health-benefits/cereal/health-benefits-of-wheat-germ.html

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cereale integraledetoxifierefibre alimentaremineraleNutrițieomega 3vitamine
Articolul anterior
De ce ți se face somn după ce mănânci?
Articolul următor
Algele AFA fac minuni pentru sănătatea ta


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: